Kakule Bitkisi

Güney Hindistan’ın bataklık ormanlarında ve özellikle Malibar sahillerinde yetişen, büyük yapraklı, 3-5 m. boyunda, çok yıllık yabani bir bitki ve baharat olarak kullanılan meyveleridir.

Kakule hoş kokusuyla yemeklerimize tat ve koku verirken, bir yandan da midevi, gaz söktürücü ve yatıştırıcı etkileri İle bizi rahatlatacaktır.

Kakule Bitkisi cantamodelleri.biz  300x165 Kakule Bitkisi

Tedavi amacıyla kullanılan kısımları

• Meyve

Kakule Bitkisi ne işe yarar 300x220 Kakule Bitkisi

Kakule Bitkisi özellikleri:

Kakule, ikiçenekliler sınıfının, Zencefilgiller familyasından, uzun yapraklı, rizomlu, yüksek, otsu bir bitkidir.

Yapraklar ve damarlar birbirine paraleldir. Çiçek durumu 5-6 çiçekli, meyve 10-20 mm. uzunluğunda kapsül şeklindedir. Siyah prizmatik tohumlar kapsülün içinde üst üste sıralıdır. Türk kodekslerinde kayıtlı bir drogdur.

 

 

Kakule nasıl elde edilir?

Kakule’nin drog ve baharat olarak kullanılan kısmı, henüz tam olgunlaşmamış meyveleridir. Tam olgunlaşmadan toplanan meyveler, güneşte ya da uygun ortamda kurutulur.  Güneşte kurutulanlar, daha açık renkte olup, daha çok tercih edilir. Kurutulduktan sonra iyice temizlenen meyveler büyüklük ve renklerine göre sınıflandırılır ve satışa sunulur.

Özellikleri:

Kullanımı en fazla olan, Malabar kakulesi meyveleri, 10-15 mm. genişliğinde, açık sarıdan, esmer sarıya kadar değişen renklerde, boyuna çizgili bir kapsül biçimindedir. Kapsüller 3 gözlü olup, her gözde 4-8 arası tohum bulunur. Bunlar 2-3 cm. çapında, esmer, köşeli ve çok serttir. Malabar kakulesi şiddetli bir kokuya sahip, aromatik, baharlı ve acıdır.

Önemli tür ve benzerleri:

Seylan Kakulesi (E. Major): Seylan’ da yetişen bir kakule türüdür. Meyveler 25-50 mm boyundadır. Kakulenin kadekslerde kayıtlı olmayan, fakat piyasada satılan bazı benzerleri vardır.

Tüylü kakule (Amomum tanthioides): Meyveler kırmızımsı ve tüylü olup, 15-20 mm çapındadır.

 Yuvarlak Kakule (Amomum Cardamamum): Java’da yetişen bir bitkidir. Meyveleri küremsi ve 1 0- 1 5 mm çaplıdır.

Doğu Afrika Kakulesi (Aframomum mala)

Madagaskar Kakulesi (Aframomum angustifolium)

Tıbbi özellikleri: Midevi, yatıştırıcı, kuvvet verici, gaz söktürücü, iştah açıcı, ağız kokularını giderici.

 

Kullanımı:

Bir miktar kakule suda kaynatılarak çay olarak tüketilir. Bir başka kullanım şekli de, ağız kokularını gidermek için, bir miktar kakulenin ağıza alınıp çiğnenmesidir.

Etkili maddeleri:

%2-8 uçucu yağ, kokulu tohumları reçine ve yağdır. Uçucu yağı clneol, terpineol gibi eczacılık açısından önemli bileşikler içerir.

Farklı kullanım alanları: Kakule Avrupa’da bazı likörlerin yapımında yer alır. Yakın Doğu ülkelerinde, kahveye karıştırılarak, kakule kahvesi denilen bir çeşit kahve yapımında kullanılır.

Bitkisel çaylara ilgi duyuyorsanız, farklı tatlar sizi çekiyorsa, kakule çayına da bir şans tanıyın. Böylece tıbbi özelliklerinden de yararlanabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>