Karanfil-Şifalı Bitkiler

karanfil1 300x200 Karanfil Şifalı Bitkiler

Türk mutfağında özel bir yeri olan, son derece güzel kokulu bir baharat ve ilaç bitkisidir.

Karanfil koku verici olarak kullanımı dışında; antiseptik, iştah açıcı, mideyi uyarıcı amaçlarla kullanılan bir baharat olup, özellikle de diş ağrılarına karşı kullanımı gerek halk arasında gerekse eczacılıkta yaygındır.

Karanfil, karanfil ağacından elde edilir. Bu bitkinin 10-17 mm uzunluğunda; keskin kokulu, yakıcı ve baharlı bir tada sahip çiçek tomurcukları, baharat ve ilaç olarak kullanılan kısmıdır.

Karanfil ağacı, Mersingiller (Myrtaceae) familyasından, anayurdu Molük adaları olmakla birlikte, günümüzde daha çok Zengibar ve yakınındaki adalarda, tomurcukları için yetiştirilen bir ağaçtır. 10-20 m yüksekliğinde, kışın yapraklarını dökmeyen, her dem yeşil bir ağaçtır.

Tedavi amacıyla kullanılan kısımları: Çiçek tomurcukları ve uçucu yağı

Tıbbi Özellikleri:

Karanfil goncaları: uyarıcı, aromatik, antiseptik, midevi özelliklere sahiptir.

Karanfil esansı ise: diş hekimliğinde; ağrı kesici, antiseptik, koku verici olarak kullanılır.

Halk hekimliğinde kullanılan alanları: gaz söktürücü, kuvvet verici, uyarıcı, antiseptik, ağrı kesici olarak, ağız yaraları, diş ağrıları, soğuk algınlığı ve ağız kokularına karşı kullanımı yaygındır.

Nasıl Kullanılır?

Sıcak içeceklere, özellikle çaya bir kaç tane karanfil atarak, boğaz ağrılarına karşı kullanabilirsiniz.

Soğuk algınlıklarında, tarçın ve zencefille birlikte karanfili kaynatarak içebilirsiniz.

Ağız yaralarında, dövülmüş karanfili pişirip, şapla karıştırarak yaraya sürebilirsiniz.

Ağız kokularını gidermek için ağızda çiğneyerek kullanabilirsiniz.

Karanfil esansı:

Çiçek tomurcuklarının su buharı distilasyonu ile elde edilen uç ucu yağı, karanfil esansı olarak kullanılır. Türk kodekslerinde kayıtlı bir drog olan karanfil esansı, özellikle diş hekimliğinde, antiseptik ve ağrı kesici olarak kullanılır. Ayrıca, bazı galenik preparatlara da karıştırılır.

Bahçe karanfilinin halk hekimliğinde kullanımı: balgam söktürücü, öksürük kesici olarak,

Hazırlanışı: 1 litre kaynar su içine 5 gr.karanfil çiçeği atıp 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin ve süzün. Balgam söktürücü ya da öksürük kesici olarak bu çaydan içebilirsiniz.

Farklı kullanım alanları:

Mutfakta kullanım: Şerbetler, hoşaflar ve bazı et yemeklerinde çeşni olarak konur.

Diğer kullanım alanları: gıda, ecza, parfüm ve kozmetik ürünlerde, istenmeyen mikro organizmaları gelişmesini önlemek amacıyla kullanılır.

Son olarak; Türkiye’de yapılan bir araştırmada, baharatların antibakteriyal etkileri incelenmiş ve karanfilin bazı basiller üzerinde etkili olduğu ve bu etkinin daha çok bakteri gelişimini engelleyici yönde bir etki olduğu bulunmuştur. Karanfil antibakteriyal etki açısından, 25 baharat içinde 2, sırayı almıştır. Bu konuda en etkili bitki ise “sarımsak”tır.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>