Kimyon Hakkında Her Şey

Kurutulmuş olgun meyveleri mutfağımızda baharat halk hekimliğinde şifa verici olarak kullanılan bir bitkidir.Kimyon, mutfağımızda yemeklerimizin tadına tat katarken, bir yandan da idrar söktürücü, gaz giderici, iştah açıcı özellikleri ile sağlığımıza da yararlı olacak bir bitkidir.

 

Kimyonun Bitkisel Özellikleri:

Maydonozgiller familyasından, derin kazık köklü, parçalı yapraklı, pembemsi, beyaz çiçekli, bir yıllık otsu bir bitkidir. 50 cm’ye kadar boylanabilir. Orta Anadolu bölgesinde tarımı yapılmaktadır. Meyveleri için yetiştirilir. Meyveler 5-6 mm boyunda ig biçiminde olup, kullanım için tam olgunlaşmadan toplanır ve kurutulur.Yurt dışına ihraç ettiğimiz ürünlerden biridir. Meyveler 3-6 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğinde olup iki meyve yan yana bulunmaktadır. Meyveler kahverengi olup, üzerinde sarı ya da açık kahverengi 5 adet çizgi bulunur. Uçucu yağ içeren salgı bezleri, bunlar arasında yer alır. Enine kesilen meyve 5 köşeli bir görünümdedir.

Kimyon Tıbbi özellikleri:

Midevi, karminatif (gaz söktürücü), idrar söktürücü özellikleri vardır.

Halk hekimliğinde kullanım alanları:

Uyarıcı, terletici, iştah açıcı, kuvvet verici, ishal kesici, gaz söktürücü, bağırsak düzensizliklerini giderici, anti bakteriyel olarak kullanılır.

 Kimyon Kullanımı:

kimyon2 Kimyon Hakkında Her Şey

Yemeklere ya da yiyeceklere toz halinde ekerek kullanabilirsiniz. Örneğin ishal tedavisinde, bir  parça ekmeğin  içine koyup yiyebilirsiniz. Çay olarak kullanımı; kimyon tohumlarını suda kaynatarak 5- 10 dk. demleyin. Yemeklerden sonra elde ettiğiniz bu çaydan 1 bardak içebilirsiniz. Halk arasında, suda kaynatılan kimyon suyu ile yüz yıkandığında, cildin güzelleşeceğine inanılır. Kimyon topalarken dane kaybı çok olur, bu yüzden dane kaybını en aza indirmek için, toplama zamanı fazla geciktirilmemeli ve sabah erken saatlerde toplanmalıdır.

 Kimyonun etkili maddeleri:

%3-7 uçucu yağ, %12 sabit yağ, %4-5 nişastalı maddeler, %3 şeker, rezin ve tanen. Uçucu yağı, carvon ve limonen gibi eczacılık açısından önemli bileşikler içerir. İshal kesici, terletici özelliklerini uçucu yağ ve tanen verir.

Farklı kullanım alanları:

En yaygın kullanım alanı bilindiği gibi BAHARAT olarak kullanımıdır. Bazı likörlerin yapımında yer alır. Anti bakteriyel etkisi nedeniyle özellikle kefe kimyonu gıdaların muhafazasında kullanılır.

Kimyon Kimyon Hakkında Her Şey

Mutfaklarda kimyon kullanımı:

Hoş kokulu ve aromalı bir baharat olan kimyonu sağlığa olan yararlarından dolayı pek çok yemek türünde kullanabilirsiniz. Özellikle hazmı zor et yemekleri köfteler, dolmalar yanı sıra bazı sebze türlerinde örneğin kıymalı taze fasulyede ya da salatalarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kimyon hoş kokusu ve aromasıyla yemeklerinizi tatlandırırken, sindirim sorunlarınıza da yardımcı olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>