Kordela

kordela3 çantamodelleri.biz  Kordela

Uzun, şerit şeklinde yapraklara sahip, şarkıcı formda, iç mekanlarda tercih edilen bir süs bitkisidir.

Bitkisel Özellikleri:

Zambakgiller familyasına bağlı bilimsel adı “Chlorophytum” olan kordela daha çok dekoratif yaprakları için yetiştirilir. Bazı türlerde yapraklar tümüyle yeşildir, bazılarında ise ortası beyazımsı kenarları ise yeşildir. Çiçekleri çok küçük ve beyazdır.

Önemli türleri:

2 önemli türü vardır.

- Chloroptytum capense yaprakları tümüyle yeşil renktedir.

- Chlorophytum comosum variegatum ortası beyaz kenarları yeşil yapraklı kordela türüdür.

kordela5 çantamodelleri.biz  200x300 Kordela

Bakımı:

Işıktan hoşlanırlar. Fakat doğrudan güneş ışığından zarar görebilirler. Bu nedenle gölgeleme yapılmış güneye bakan pencere önlerine yerleştirilebileceği gibi sabah saat 10:00’a kadar güneş alan doğu cepheli pencere önlerinde sağlıklı olarak yetişebilirler. Yoğun gölgeli ortamlarda yaşamazlar.

Kordela normal sıcaklık isteyen bir bitkidir. yaz aylarında minimum gece sıcaklığı 10-16 derece arasında olmalıdır.

Yaz aylarında kışa göre biraz daha fazla su vermeniz gerekir. Çok fazla su yaprak renginin kaybolmasına neden olur.

Kuru havaya dayanıklı olmaları yanı sıra zaman zaman yapraklarına su püskürtülmesi bu bitkiye iyi gelecektir.

Kordela humuslu ve tınlı toprakları sever. 1 kısım kum, 2 kısım torf, yarım kısım çiftlik gübresi karışımı kordela için iyi bir toprak karışımıdır.

Bol gübreden hoşlanan kordelada gereğinden fazla gübre kullanmak yaprak rengi ve parlaklığı üzerinde olumsuz etki yapar. Nisan-eylül ayları arası haftada bir düzenli olarak gübre vermeniz gerekir. Kordela için kompoze gübreler kullanmak hem kullanım kolaylığı hem de kordelaya yararları bakımından daha uygundur. Aşırı gübre yaprakların kırılganlığını artırır. Bu nedenle 1 litre suya 2 gram kompoze gübre düşecek şekilde hazırlayacağınız karışım saksıya bir defada verilmelidir. Gübreyi her hafta yeniden hazırlamanız iyi olur.

kordela4 çantamodelleri.biz  300x224 Kordela

Üretilmeleri nasıl yapılır?

Üretilmeleri için ana bitkiden aşağı ana bitkiden aşağı doğru sarkan genç sürgünlerden yararlanılır. Genç sürgünler sap kısımlarından kesilerek suda ya da köklendirme ortamında köklendirildikten sonra saksılara dikilir. Bir başka üretme şekli de, yaşlı bitkilerin bölünerek köklerinin ayrılması ile yapılan üretimdir.

Saksı seçimi

İster kil ister seramik veya plastik saksı kullanın. Ancak kil saksıları tercih ederseniz gözenekli yapısından dolayı suyun buharlaşması diğerlerinden daha fazla olacağı için saksınıza 1/3 oranında daha fazla su vermeniz gerekecektir. Şayet plastik saksı kullanacaksınız bu kez de drenajın (fazla suyun atılması) iyi olması zorunludur. Fazla suyun atılamaması kökleri havasız bırakır. Bu da bitkinin zarar görmesine neden olur. Seramik saksı kullanımı ise sulamada çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Çünkü seramik saksılarda genelde su boşaltma deliği bulunmaz. Bu nedenle bitkiye verilecek su miktarını çok iyi bilmeniz gerekir. Kordelada saksı değiştirmek için en uygun zaman şubat-mart aylarıdır. Diğer şarkıcı formlu bitkilerde de olduğu gibi saksı değiştirme işlemi çok dikkatli yapılmalıdır (yaprakların kırılmaması için) iki yılda bir saksı değiştirmeniz yeterli olacaktır. Saksı değiştirmede ilk kural eskisinden bir boy daha büyük bir saksı almaktır. Çok büyük saksıdan bitki yeterince yararlanamaz. Kökler tüm saksıya dağılmadığı için gerek su gerekse verilen gübrenin bir kısmı boşa gider. İkinci dikkat edeceğiniz husus ise bitkinin toprakaltı ve toprak üstü kısımlarının zarar görmemesidir. Eğer köklerin çoğu zarar gördüyse bitkinin toprak üstü kısımlarını da budayarak küçültmeniz gerekir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>