Küçük Hindistan Cevizi

 

Küçük Hindistan Cevizi hakkında Küçük Hindistan Cevizi

www.cantamodelleri.biz.tr

Güneydoğu Asya odalarında yetişen, 1 0- 20 m boyunda, kışın yapraklarını dökmeyen bir ağaç ve bunun, fındıkla ceviz arası büyüklükte tohumlarına verilen addır.

Güçlü kokusu ve tadından dolayı çok sevilen bir baharat olması yanında; midevi, uyarıcı, kalbi kuvvetlendirici özellikleri ile de çok değerli bir drogdur.

Gerek tohumlar gerekse bundan elde edilen uçucu yağ, Türk kodekslerinde kayıtlı olup, tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Drog: ilaç ham maddesi (işlenmemiş).

Kodeks: ilaç kuralları.

Küçük Hindistan cevizinin Özellikleri:

İkiçenekliler sınıfının, Mersingiller familyasından, anayurdu Molük odaları olan ve Doğu Hint odalarında tohumları için geniş bir şekilde yetiştirilen, 10-20 m yüksekliğinde, iki evcikli bir ağaçtır.

Görünüşü portakal ağacına benzer. Tohumlar  , üzeri ağ şeklinde olukludur.

Ticarette kabuğu soyulmuş olarak, zeytin büyüklüğünde taneler halinde satılmaktadır.

Tedavi amacıyla kullanılan kısımları:

Tohumlar, meyveler, meyvenin üzerindeki kabuklu kısmı, uçucu yağ, sabit yağ.

En az 7 yaşındaki hindistan cevizi ağaçlarından ürün alınır ve 60-80 yıl kadar ürün vermeye devam eder. Meyveler kasım-mayıs aylarında toplanır. Perikarplar soyularak atılır. Arillus denen kısım da ayrılır ve geri kalan tohum, kabuğu ile ızgaralar üzerinde 2 ay kadar kurutulur. İyice kuruduktan sonra kabuk kırılır. İçinin kurtlanmaması için bir süre kireç sütünde tutulur. Daha sonra piyasaya verilir .

Tıbbi özellikleri:

Karminatif (bağırsak gazlarını giderici), koku verici, iştah açıcı, stimulan (uyarıcı)

Halk hekimliğinde kullanım alanları:

Mide ve bağırsakları yumuşatıcı, gaz söktürücü, karın ağrılarını giderici, kalbi kuvvetlendirici olarak kullanılmaktadır.

Kullanım şekilleri:

Esans olarak kullanımı (uçucu yağ esansı): Tohumların su buharı ile distilasyonu sonucu elde edilen uçucu yağı küçük hindistancevizi olarak kullanılır.

Haricen romatizmaya ve meme başı çatlaklarına karşı kullanılır.

Ayrıca bazı iştah açıcı preparatların terkibinde yer alır.

Preparat: Kullanıma hazır ilaç.

Küçük Hindistancevizi yağı (sabit yağ): Tohumlardan sıcakta sıkma suretiyle elde edilen sabit yağdır.

Meyveler sıkılarak ya da organik çözücülerle muamele edilerek, bitkinin sabit yağı çıkarılır. Küçük Hindistancevizi yağı olarak kullanılır. Haricen, romatizma ağrılarına karşı ağrılı yere sürerek kullanabilirsiniz.

Hindistancevizinin meyvesi üzerinde bulunan anillus denen kısımları kurutularak, Macis adı altında drog olarak kullanılır. Kırmızımtırak sarı renkte ve derimsi görünüşte olup, 4- 1 5 arası uçucu yağ taşır. Küçük hindistancevizi tohumu gibi kullanılır.

Küçük çocukların karın ağrılarında, küçük hindistancevizinin içi kazınarak, tozu süt veya badem yağı ile karıştırılır ve çocuklara verilir. Yine çocukların karın ağrılarında peynir şekeri ile birlikte temiz bir tülbente konulan küçük hindistancevizi, çocuklara emdirilir.

Bileşimi:

%30-40 sabit yağ, %5-15 uçucu yağ, nişasta, reçine, sapopin, renk maddesi.

Küçük hindistancevizini hiç kullanmamış olabilirsiniz. Çocuklarınızın karın ağrısı, gaz gibi küçük sorunlarında inorganik ilaçlar kullanmak istemiyorsanız onu bir kez denemelisiniz. Doktor onayı ile kullanmak en güvenli kullanımdır.

Besin Değerleri
Muskat, çekilmiş
Porsiyon miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 524
Toplam Yağ 36 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 16 mg
Potasyum 350 mg
Karbonhidrat 49 g
Diyet lifi 21 g
Şeker 28 g
protein 6g
Bir vitamini 102 IU C vitamini 3 mg
Demir Kalsiyum 3 mg 184 mg
D vitamini 0 IU B6 vitamini 0.2 mg
B12 Magnezyum vitamini 0 mg 183 mg

 

Besin Değerleri Kaynak: Vikipedia

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>