Mutfak Otları

Mutfağınızda elinizin hemen altında hem hoş kokulu,  hem de sağlıklı ve besleyici pek çok bitki yetiştirebilirsiniz. Mutfakta yemek yaparken oluşan ağır kokuları bertaraf eden, ortama aromatik kokusunu yayan bu bitikler herkes tarafından bilinen ve kullanılan otsular. Sizler için derlediğimiz ve mutfağınıza enerji katacak bu bitkilerin nasıl yetiştireceğinizi derledik.

 

Biberiye: Kışın yapraklarını dökmez. Budamaya elverişlidir. Yazları kurak, kışları yağışlı geçen bölgelerde rahatlıkla yetişir. Mor tonlarında çiçekler açar. ince, sivri ve kokulu yaprakları vardır. Balkonunuzda ya da camınızın önünde yetiştirebilirsiniz. Doğal olarak çoğalan bir bitkidir. Çelik alarak da üretim yapabilirsiniz. Kurutulmuş yapraklarını et yemeklerinde, deniz ürünlerinin yanında, sebze çorbalarında ve çeşitli soslarda kullanabilirsiniz.

Biberiye Nasıl Yetiştirilir Mutfak Otları

ADAÇAYI: Çok hoş bir kokusu vardır. Doğada yabani olarak da yetişir. Gümüşi-gri renkli yaprakları vardır. Mutfak otu alanlarının çiçekleri genelde pembe ve beyazdır. Bu güzel çiçekler haziran- temmuzda açar. Üretmesi ve yetiştirmesi kolaydır. Tohumlarını drenajı iyi olan bir toprağa ekin ve ilk filizlerini vermeye başladığında seyreltme yapın. Soğuktan hoşlanmaz; güneş gören bir alanda yetiştirin. Kurutulmuş yapraklarını demleyerek içebilir, yemeklerde kullanabilirsiniz.

ADAÇAYI nasıl yetiştirilir Mutfak Otları

DEREOTU: Ülkemizde daha çok yabani türleri bulunur. Hoş kokuludur. Yaz ortasında minik çiçekleri açar. Ekimi ilkbahar ya da sonbaharda yapabilirsiniz. Kışın soğukta donma tehlikesi vardır.Evde saksılarda da yetiştirebilirsiniz.İklim koşulları bakımından dertsizdir. Sulak, gübreli, derin, humusça zengin topraklarda sağlıklı gelişir. Yapraklarının ya da tohumlarının kurutulmasıyla baharatı elde edilir. Yemeklerde ve salatalarda çok kullanılan bir bitkidir.

Evde Dereotu nasıl yetiştirilir Mutfak Otları

Fesleğen: Baharda tohumlarını ekerseniz, yazın yeşil yapraklarıyla tamşırsrruz. Yemyeşil yaprakları sonbahar ve kış aylarında da size eşlik eder, Güneşe baydır. Geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda sağlıklı gelişim gösterir, Bahçede yetiştiği gibi saksıda da sağlıklı büyür, Mutfağınızda elinizin altında bulundurabilirsiniz, Taze olarak da kurutulmuş olarak da yemeklerde kullanabilirsiniz, Hoş kokulu ve lezzetli bir baharattır.

Fesleğen nasıl yetiştirilir Mutfak Otları

Kekik: Kekik, küçük bir çalıdır. Çok yıllık ve otsudur, Güneşi çok sever, yaprakları küçüktür ve karşılıklı olarak dizilidir. Beyaz, pembe ya da kırımızı çiçekleri vardır, Kokusu içinizi açar, Genellikle sıcak, kuru ve taşlık toprakları sever, Odunsu dallarından çelik alarak ya da tohumla üretebilirsiniz. Kasım, aralık aylarında küçük kaplara ekim yapabilirsiniz, Filizlendiğinde de bahçeye ya da daha büyük saksılara alın, Geçirgen toprak sever, Et yemeklerine çok yakışır.

Kekik bitkisi Mutfak Otları

FRENK SOĞANI: Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılan bir tür aromatik mutfak otudur Uzun, zarif yaprakları vardır, Tadı soğana benzer ancak biraz daha yumuşaktır. Dilimlenmiş frenk soğanı çorbalara, sebze yemeklerine, salatalara çok yakışır, Çiğ tüketilir, çünkü piştiğinde aroması kaybolur, Yılın hemen hemen her dönemi ekim yapabilirsiniz, Çimlendikten sonra aydınlık bir ortamda bulundurun Toprağı nemli kalacak şekilde sulayın. Tohumu da maydanozu andıran taze yaprakları da kullanılabilir, güzel bir bitkidir. Tazesi et yemeklerine, salatalara; tohumu da çorba, pilav gibi yemeklere çeşni katar. Aktarlarda satılan tohumunu ekerek yetiştirebilirsiniz. Tohumların taze olduğunu anlamak için su dolu bir kaba dökün. Dipte kalanları tazedir. Suyun yüzeyinde kalanları atabilirsiniz.

FRENK SOĞANI Mutfak Otları

 

MAYDANOZ: Onsuz bir mutfak düşünülemez. Yemeklerin, salataların vazgeçilmezlerindendir. Otsu bir bitkidir. Tohumdan üretebilirsiniz. Bitki, ilk sene bolca sap ve yaprak verir. Ertesi yıl ise yaklaşık 15-20 santimetre boyunda çok dallı gövdesi oluşur. Bu dalların ucunda, sarı-yeşil renkli, şemsiyeyi andıran çiçekler meydana gelir. Humusça zengin ve rutubetli ortamlardan hoşlanır. Ekimi ilkbahar ya da sonbaharda yapabilirsiniz.

Evde Maydonuz nasıl yetiştirilir Mutfak Otları

NANE: Ülkemizin hemen her bölgesinde doğal olarak yetişir. ilkbahar- yaz döneminde çiçek açmadan önce toplanır. Dayanıklı bir bitkidir. Her dem yeşil ve çok yıllıktır. Yarı gölge topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Nemli topraklarda da yetiştirebilirsiniz. Düzenli sulanmak ister. Çiçekleri açık pembe ve mor renklidir. Çeşitli yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Naneden çıkarılan uçucu yağ parfüm, sakız, diş macunu ve çeşitli ilaçların hazırlanmasında kullanılır.

NANE Mutfak Otları

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>