Şifalı Baharat Bitkisi: Kırmızıbiber

kırmızıbiber2 çantamodelleri.biz  Şifalı Baharat Bitkisi: Kırmızıbiber

Latince ve bilimsel adı; Capsicum annuum, İngilizce adı; Capsicum, redpepper, Almanca adı; Spaniseher pfeffer, Türkçe adı; tek yıllık kırmızıbiberdir.

Ilıman iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise çok yıllık olarak yetiştirilen, değişik renk ve şekillerde, acı ya da tatlı olabilen vitamin ve mineral deposu bir sebze ve bunun kurutulmuş meyvelerinden elde edilen baharattır.

Mutfaktaki çeşitli kullanım alanları ile değeri herkes tarafından bilinen kırmızıbiber, anti bakteriyel, afrodizyak, uyarıcı, gaz söktürücü, deriyi kızartıcı özellikleri ile halk arasında pek çok hastalığa karşı doğal ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Tedavi amacıyla kullanılan kısmı kurutulmuş ve toz haline getirilmiş meyveleridir.

Kırmızıbiberin bilimsel özellikleri:

İkiçenekliler sınıfının, patlıcangiller familyasından, 20-30 cm. boyunda, gövde dik saplı, düz ve tüysüz, çiçekler tek tek ve beyazdır. Meyveler tatlı veya acı olabilir. C vitamini açısından oldukça zengindir. Şekil olarak, uzun, yuvarlak, konik, sivri olabilir. Renk parlak sarıdan kırmızı, esmer, kırmızıya kadar değişik renkte olabilir. Tohumlar 3-5 mm yassı ve pek çok sayıda olup, meyvenin alt kısmında yer alırlar. Türkiye’de bütün bölgelerde yetişse de en çok Kahramanmaraş, Bursa, Kayseri yörelerinde tarımı yapılır.

Türleri:

Biberin 700 kadar türü vardır. Bunların bir kısmı tek yıllık, bir kısmı çok yıllıktır. Bizde sadece tek yıllık biberler yetiştirilir. Tek yıllık biberin de pek çok çeşidi vardır:

  • Uzun yeşilbiber
  • Dolmalık biber
  • Çarliston biberi
  • Salçalık biber gibi çeşitler, en çok bildiğimiz çeşitlerdir.

Tıbbi özellikleri:

-          Karminatif (Gaz söktürücü)

-          Santral sinir sistemi uyarıcısı

-          Depuretif (Temizleyici, arındırıcı)

-          Diaforetik (Terletici)

-          Digestif (Sindirici)

-          Rubefiyan (Deri kızartıcı)

-          Vazokonstriktör (Damar daraltıcı)

-          Tonik etkileri bilinmektedir.

Halk arasında kullanıldığı hastalıklar: Astım, romatizma, faranjit, lumbago, iştahsızlık, nevralji, varis, yaralar ve hemoroit.

Halk arasında kullanım şekilleri: Nezle-grip soğuk algınlığına karşı pekmez ya da bala karıştırıp yiyebilirsiniz. Basura karşı, küçük bir miktar (Leblebi büyüklüğünde), su ile yutarak kullanabilirsiniz.

Kırmızıbiberin yan etkisi: Deri üzerine doğrudan uygulamalarda, deriyi tahriş edebilir. Damakta ve boğazda tahrişlere neden olabilir. Acı biberlerde bulunan “kapsisin” maddesi, tükürük ve salgılarını artırır. Aşırı kullanım, karaciğerler üzerinde olumsuz etki yapabilir.

kırmızıbiber4 çantamodelleri.biz  300x225 Şifalı Baharat Bitkisi: Kırmızıbiber

Kırmızıbiberin etkili maddeleri: %1,5-1,8 Capsaicin (acı biberlerde), bazı vitaminler (özellikle C vitamini), Karotenoidler (kırmızı renk veren maddeler), Yağ (Tohumlarda %26.3 sabit yağ bulunur) Mineraller ve Aromatik bileşikler.

Farklı kullanım alanları: Gıda endüstrisinde, renklendirici ve tatlandırıcı olarak, özellikle de hazır çorba, cips, et ürünleri ve soslarda kullanılır. Biber meyvelerinin; salatalarda, yemeklerde, salça ve turşu yapımında kullanımı ülkemizde oldukça yaygındır.

Kırmızıbiber tohumları yüksek oranlarda yağ içermektedir. Yeni araştırmalar, bu yağın saflaştırılarak ve rengi giderildikten sonra, yemeklik yağ olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca bu yağın, sararmayan boyalar için ve yüzey kaplama malzemeleri için, mükemmel bir ham madde olabileceği de belirtilmiştir.

Kırmızıbiberin tarih içinde kullanımı:

Yüzyıllardan beri tedavi amacıyla kullanılan kırmızıbiber, Antik Roma’da da biliniyor ve kullanılıyordu. Galen (M.S 130-201), ateşli hastalıklarda kullanıldığını yazmıştır. Eski Yunan’da da kullanımı yaygın olan kırmızıbiberin, bu dönemde, soğuk algınlığına karşı kullanıldığı görülmüştür. Örneğin; Mills, soğuk algınlığı için, bugün de kullanılan bir reçete vermiştir. Buna göre kırmızıbiber ve mastix karışımına batırılan koyunyünü ile bütün vücut kuvvetlice siliniyor.

Mastiks: Sakız (Pistacia Lentiscus) ağacının, dal ve gövdesi yararlanılarak elde edilen madde.

Tüm Akdeniz ülkeleri gibi Türkiye’de de damak zevki oldukça gelişmiş ve baharatlarda bunda önemli rol oynamıştır. Kırmızıbiber de bunlardan biri olup, ölçüyü kaçırmadan ondan yararlanmayı bilmeliyiz.

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>