Şifalı Bitkiler: Karabiber

karabiber7 çantamodelleri.biz  Şifalı Bitkiler: Karabiber

Sıcak ve nemli ormanlarda yabani olarak yetişen ve birçok sıcak ülkede de kültürü yapılan bir bitki ve bunun baharat olarak kullanılan öğütülmüş meyveleridir. Baharat olarak yiyeceklerimize tat vermesinin yanı sıra, hazmettirici, uyarıcı, kızartıcı tıbbi özellikleri ile halk arasında da yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Çok eski tarihlerden beri bilinen ve kullanılan karabiber, Türk ve dünya kodekslerinde kayıtlı bir drogdur.

Karabiberin tedavi amacıyla kullanılan kısımları: Meyve, Yaprak (Bazı türler), Kök (Kava kalva türü)

Kodeks: İlaç kuralları

Drop: işlenmemiş ilaç hammaddesi

Karabiberin isimleri:

Latince fe bilimsel adı: Piper nigrum

İngilizce adı: Black pepper

Almanca adı: Gemeine pfeffer

Bizde karabiber, özellikle de aktarlarda “darifülfül” olarak da bilinir. Bu aslında Osmanlı döneminden kalma bir addır.

karabiber6 çantamodelleri.biz  Şifalı Bitkiler: Karabiber

Bitkisel özellikleri:

İkiçenekliler sınıfının, karabibergiller familyasından, doğu Hindistan’da, sıcak ve nemli ormanlarda yabani olarak yetişen sarılıcı bir bitkidir. İklimi uygun birçok ülkede kültürü yapılmaktadır. Kışın yapraklarını dökmez, yaprakları yürek şeklinde, saplı, etli ve meşin gibi sert ve damarlıdır. Çiçekler ipliğimsi tırtıllar halinde, sarkık durumludur. Meyveler ise küçük, yuvarlak ve sapsızdır. 5 mm çapında, siyah-esmer renkli, buruşuk tohumlar keskin kokulu, aromatik yakıcı tattadır.

karabiber4 çantamodelleri.biz  Şifalı Bitkiler: Karabiber

Karabiberin çeşitleri :

Kullanım açısından iki çeşit karabiber vardır:

Boz karabiber: Tanelerin öğütülmesiyle elde edilen, toz halinde karabiberlerdir.

Yeşil Karabiber: Olgunlaşmış, taze karabiber taneleridir.

Elde ediliş açısından da 2 çeşit karabiber bulunur:

Beyaz Karabiber: Karabiberin olgun meyvelerini birkaç gün suda bekletilmesinden sonra, dış kısmı soyulup, içi öğütülerek elde edilen karabiber. Kabukları soyulmadan öğütülen karabiber.

En önemli türleri:

1. Kebabiye (Piper cubeba L.): Bitkinin tamamen olgunlaşmamış meyveleri, karabiberde olduğu gibi toplanıp kurutulur. Aromatik, keskin kokulu, acı ve baharlı tohumları,  % 1 0- 1 8 uçucu yağ,  Sabit yağ,  Reçine,  Cubebin ve cubebik asit taşır. Eskiden belsoğukluğuna karşı çok yaygın olarak kullanılmıştır. Bugün ise en çok bronş açıcı ve idrar yolları antiseptiği olarak kullanılmaktadır.

2. Matico yaprağı (Piper anaustrifolium): Karabiberin bu türünde, meyve yerine yapraklardan yararlanılır. Toz halinde veya tentür olarak kullanılmakta olup, kanamalarda dahilen ve haricen kullanılır. İdrar söktürücü ve dezenfektan etkileri de bulunmaktadır. % 1-3,5 arası uçucu yağ taşır.

Tentür: Bitkinin eter, alkol vb. eriktenlerde eriyebilen kısımlarını ayırmak suretiyle hazırlanan sıvı ilaç şeklidir.

3. Piperis bette türünün yaprakları: Bu türde de kullanılan kısım, kurutulmuş yapraklardır. %0.2-1 arası uçucu yağ taşıyan yapraklar, Hindistan, Filipin, Malezya yerlileri tarafından çiğnenerek, uyarıcı olarak kullanılır.

4. Kava Kava (Piper methvsncum forst): Bu türün de kökleri tentür veya hulasa halinde, idrar yolları hastalıklarında antiseptik ve diüretik (idrar söktürücü) olarak kullanılır. Hindistan yerlileri bu bitkiden alkolsüz bir içki hazırlarlar. Bu içki yüksek dozlarda alındığında zehirleyicidir.

Hulasa: Eter, alkol vb. eritkenlerde bitkinin eriyebilen kısımlarını ayırdıktan sonra, suyunun uçmasıyla kalan kısım.

Yalancı Karabiber: Karabibere benzer bir bitkidir. Sakızağacıgiller familyasından, ufak bir ağaçtır. Meyveler tat ve biçim olarak karabibere çok benzer. Gövde çizilirse, tatlı, reçineli bir özsu çıkar. Amerikan sakızı denilen bu reçine, Peru-Şili gibi ülkelerde sakız olarak çiğnenir. Bizde de süs bitkisi olarak Akdeniz bölgesinde yol kenarlarında yetiştirilir.

Karabiberin tıbbi özellikleri:

Hazmettirici, uyarıcı ve kızdırıcı özellikler taşır. Bu özellikleri, bileşimindeki uç ucu yağ ve reçineden kaynaklanır.

Halk hekimliğinde karabiberin kullanıldığı yerler; öksürük kesici, gaz giderici, kansızlık, mafsal ağrılara ve soğuk algınlıklarına karşı kullanılır.

Kullanım şekilleri:

-          Sütle karıştırarak bağırsak gazlarına karşı kullanabilirsiniz.

-          Göğüs yumuşatıcı olarak ıhlamurla birlikte içebilirsiniz.

-          Öksürük kesici olarak 1 bardak suya bir miktar karıştırarak içebilirsiniz.

-          Soğuk algınlığında zeytinyağı ve balla karıştırarak içebilirsiniz.

-          Kansızlıkta, kuru üzümle birlikte tüketebilirsiniz.

-          Soğuk algınlığında, dıştan kızdırıcı olarak zeytinyağı, bal ve karabiber karışımı göğsünüze ve sırtınıza sürebilirsiniz.

Karabiberin etkili maddeleri: %40-50 sabit yağ, %1-2 uçucu yağ, %10 rezin. Yakıcı tadı, rezin içindeki azotlu bileşiklerden kaynaklanır. Bunların başında da “Pipersin” gelir.

Bugün Türk mutfağının en çok tüketilen baharatlarından biri olan karabiber, Osmanlıların, Akdeniz ticaretine egemen olduğu 16. ve 17. yüzyılda, diğer baharatlarla birlikte getirilmiş ve önceleri çok pahalı ve ender oluşu nedeniyle sadece saray ve konaklarda kullanılmıştır. Daha sonra günden güne yaygınlaşmıştır.

Kış aylarında, soğuk algınlığından korunmak için hazırlayacağınız tüm çaylara karabiberi de ilave edebilirsiniz. Çaylarınızın hem tadını hem de yararını artıracaktır. Önemli rahatsızlıklarda doktorunuza danışmadan hiçbir bitkisel ilaç almamalısınız.

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>