Şifalı Sebzeler: Enginar

enginar3 çantamodelleri.biz  Şifalı Sebzeler: Enginar

Enginar

Karaciğer ve kalbin en iyi dostudur. Kanı temizler, Yorgunluğu giderir.

Enginar, çeşitli tuzları ve diğer etkili maddeleri ile kanda üre ve kolesterol miktarını düşürür. Diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atar. Böylece enginar vücuda dinçlik verir, dinlendirir. Bedenen ve bilhassa fikren çalışanlara çok faydalıdır. Beyin yorgunluğunu çabucak geçirir. Bedeni ve ruhi yorgunluk, sinir zafiyeti, sürmenaj olanları hızlıca iyileştirir. Kolesterol miktarını düşürerek damar sertliği ve kalp rahatsızlıklarını önler.

Kalp adalelerini kuvvetlendirir, onun sıhhatli ve kuvvetli olmasını sağlar. Kalbi rahatsız eden üre ve kolesterolü de düşürerek, kalbin rahat çalışmasını temin eder.

Enginar, karaciğer için de çok faydalıdır. Bilhassa havuç ile birlikte enginar karaciğerin en iyi ilacıdır. Karaciğerin süratle kendi kendini tamir etmesini, kuvvetlenmesini ve safra salgısını artırmasını sağlar.

Karaciğer yetersizliği çekenler enginarın bulunmadığı mevsimlerde, onun kuru yapraklarından faydalanabilirler. Enginar mevsimi, alttaki iri yapraklar, yıkanmadan, tozu toprağı elle temizlendikten sonra gölgede kurutulur ve ufalanarak bir kutuya konur. Bu tozdan 1 fincan kaynar suya yarım kahve kaşığı konur 10 dakika bekledikten sonra süzülür ve yemeklerden 1 saat önce içilir. Bu su karaciğerle beraber, böbrekleri de temizler. Kan dolaşımını kolaylaştırır. Romatizma ve eklemlerde ürat birikmesinde de çok fayda verir. Enginarın kökleri de faydalıdır. 1 Enginar kökü temiz yıkanır ve incecik kıyılır 1 litre beyaz şaraba konur ve 1-2 saat ılık su içinde tutulur. Sonra süzülür. Bu şaraptan her gün 1-2 çay bardağı içilirse; karaciğer şişliği gider, karaciğeri çalıştırır. Vücutta biriken suyu dışarı atar. Romatizma, sarılık olanlara, böbreğinde kum ve taşı olanlara çok fayda verir.

Enginar şeker hastaları için de faydalıdır. Enginar da bulunan şeker (insilün) , hazma lüzum göstermeden kana geçer ve insülin kullanmadan vücut bu şekeri sarf eder veya depo edebilir. Enginar, diyabetliler için çok kıymetli bir sebzedir. Gıda değerinden başka, Enginarda doğal olarak insülin yerini tutan madde vardır, bununla kanda şeker seviyesini düşürür.

Enginar mide ve bilhassa bağırsakları dezenfekte ederek, ishalleri durdurur.

enginar2 çantamodelleri.biz  Şifalı Sebzeler: Enginar

NOT: Enginar böbrek ve mesaneyi tahriş eder. Bu sebeple böbrek iltihabı ve mesane iltihabı olanlara pek tavsiye edilmez. Enginarlar 1 cm sapı ile kesilmeli ve tencereye sapları üzerine oturtulmalıdır. Pişirme suyuna tuz ve sirke katarak enginarların kararması önlenir. Enginar yemeği ağızda iyi çiğnenmeli. Enginar pişirildiği gün yenmelidir. Fazla beklerse, ishal yapar, mide krampına sebep olabilir. Enginarın pişme suyu atılmamalı, biraz pirinç veya erişte katarak çok faydalı çorba olur. İyi bir enginar, hacmine göre ağır ve üzerindeki pulları yanlara açılmamış olmalıdır. Kartlaşmış enginarın üst yaprakları yana açılır. Ortaları dikenli buket şeklini alır, bunlar yenmez, Enginarları bir kaç gün muhafaza için, sapları uzun kesilip suya sokulmalı ve her 2 günde bir uç kısmından 1-2 cm kesilmelidir. Emzikli hanımlar Enginar yememelidir. Zira süt miktarını azaltır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>