Şifalı Sebzeler: Kereviz

 Şifalı Sebzeler: Kereviz

KEREVİZ

Kerevizin iki ayrı kısmı yenir, bunların özellikleri oldukça değişir.

1 – Yaprak kereviz: Mideyi kuvvetlendirir. Böbrekleri, karaciğeri ve akciğerleri temizler. Sinirleri kuvvetlendirir. İç salgı bezelerini ve bilhassa vücutta çok çeşitli görevleri olan böbrek üstü bezelerini çalıştırır.

Kereviz yaprak ve sapları, bol vitaminleri ve özel esansları çeşitli madeni maddeleri ile çok faydalıdır. Mideyi kuvvetlendirir, iştah açar. Hasta, iyileşme devresinde olanlara, çocuklara ve ihtiyarlara çok fayda verir.

Kereviz beyin ve sinir yorgunluğunu önler, sürmenaj ve beyin yorgunluğunun geçmesini sağlar. Fikren çalışanlara, sinir zafiyeti olanlara çok yardımcı olur.

Kereviz, esansları ile kanı pisliklerinden temizler, böylece ciltteki sivilcelerin geçmesine ve yüzün, taze, pembe bir hal almasına yarar.

Kereviz karaciğere de çok etki yapar, onun şişliğini giderir, yorgunluk maddelerinden temizler ve safra salgısını normale sokar. Sarılığı giderir.

Kereviz böbrekleri de çalıştırır, vücutta birikmiş fazla suyu dışarı atar. Böbreklerdeki kum ve taşı döker. Böbrek ağrısını hafifletir. Zayıflamaya yardımcı olur. Böbreklerinde ürat taşı ve kumu olanlara, romatizmalılara, damla hastalığı olanlara çok fayda verir.

Kerevizin çeşitli esansları, idrar yolları ve akciğerler vasıtasıyla dışarı atılır. Bu esanslar geçtikleri yerleri dezenfekte ederek, böbrek akciğer ve karaciğer, hastalıklarından kurtulmalarında çok yardım eder.

Kereviz çeşitli salgı bezelerine de önemli tesir eder ve onların çalışmasını artırır. Bu meyanda, vücutta çeşitli ayarlamalarda görevi olan (Şeker, Guatr, Tansiyon vs.) böbrek üstü bezelerini çalıştırır. Kadın ve erkekte cinsel faaliyeti çok artırır. Hanımlarda gebe kamayı sağlar; erkeklerde vakitsiz iktidarsız olmayı önler.

Kereviz bol madeni maddeleri ile hastalarda susuzluğu giderir ve vücuda serinlik verir.

2 – Baş kereviz: Kıymetli bir sebzedir. Romatizma, damla hastalıklarında faydalıdır. Böbrek ve karaciğeri çalıştırı. Kalp ve akciğerleri kuvvetlendirir.

Böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür. Üre ve ürat tuzlarını dışarı atar. Böbrek tembelliği olanlara da faydalıdır. Kalp yorgunluğu ve zafiyeti olanlara da çok şifa verir. Zamanla kalbi kuvvetlendirir.

Esansları böbrekleri. karaciğeri ve akciğerleri dezenfekte eder ve oradaki hastalıkların çabucak iyileşmesine yardım eder.

Erkek ve kadında cinsel arzuyu çok artırır.

NOT: Kereviz baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası fazla olur. Yeşil kısımlar ince kıyılarak, salata içinde yenilebilinir. Baş kısmı ise suyu çıkartılmak suretiyle çiğ alınabilir. Pişirmek istendiğinde, kereviz hafif ateşte ve kısa süre kaynatmalıdır. Ateşten indirip bekletilmelidir, böylece faydalı maddeleri kaçmaz. 1 Baş kereviz incecik kıyılır ve 1 litre suya atılır, kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra indirilir ve yarım saat bekletildikten sonra süzülür. Bu suya limon sıkılarak içilir. Yukarıdaki hastalıklara iyi gelir. Yeşil kereviz yapraklar ince kıyılarak veya baş kısmın çıkartılan suyu, ateşten inmek üzere olan yemeklere katılır ve 1-2 dakika kaynamadan sonra ateşten indirilir. Kereviz yaprak ve baş kısmında okzalat fazlacadır. Böbreği okzalat taşı veya kumu yapanlar bunu az yemelidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>