Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalı

yaşlılıktabeslenme çantamodelleri.biz  300x133 Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalı

Yaşlılık: insan hayatının bedensel, ruhsal ve sosyolojik özelliklerinin zayıflamaya başladığı son dönemidir. Yaşlıların; işitme, görme, tat ve koku alma duyularında azalma, zihinsel yeteneklerde azalma, diş kaybı, yalnızlık, korku ve stres nedeniyle yaşlının besin alımında azalma olur. Hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, kanser, kemik ve eklem hastalıkları gibi hastalıklar ortaya çıkar.

Yaşlılıkta beslenmenin önemi:

Yaşlının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi önemlidir. Yaşlanmaya bağlı olarak, yaşlıların besin ögesi gereksinimi değişir. Bazı hastalıklara sahip olmaları nedeniyle, hastalıklarına uygun diyet tüketmeleri gerekir.

Yaşlıların beslenmesini düzenlerken; öğün sayısı artırılır, her öğün yenen besin miktarları azaltılır. Yaşlının zeka düzeyini, eğitimin ve alışkanlıklarını da dikkate almak gerekir. Her öğünde süt ve süt ürünleri, et ve ürünleri, sebzeler, meyveler, tahıllardan oluşan 4 besin grubundan tüketmesi gerekir.

Yaşlıların besin alımını engelleyen durumlar:

-          Gelir azlığı

-          Beslenme bilgisindeki yetersizlik

-          Yanlış beslenme alışkanlıkları

-          Yalnızlık

-          Diş noksanlıkları

-          Görme, koklama, tat alma duyuları ile ilgili bozukluklar

-          Fiziksel hareketlerin yetersizlikleri

-          Algılama yetisinin kaybolması

-          Besinlerin hazırlanma, pişirme ve saklama imkanlarının yetersizliği

Yaşlıların öğün düzeni:

Günde en az 3 öğün yemek yenilmelidir. Kesinlikle öğün atlatılmamalıdır. Her gün düzenli olarak kahvaltı yapılmalıdır.

Yaşlılıkta beslenme ilkeleri:

-          Katı yağ tüketimini azaltılmalı.

-           Süt ve yoğurdun yağsız olanları tercih edilmeli.

-          Salatada zeytinyağı, diğer yemeklerde ayçiçek, soya, mısırözü yağları tercih edilmeli

-          Yemekler kızartılmadan, kavurulmadan pişirilmeli. Suda, fırında veya ızgarada pişirilmeli.

-          Ağır tatlılar, hamur işleri yerine muhallebi, sütlaç, fırın sütlaç vb. sütlü tatlıları kullanılmalı.

-          Su tüketimi arttırılmalı, günde 7-8 su bardağı su içilmeli.

-          Pirinç yerine bulgur tüketilmeli

-          Haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeği yenilmeli.

-          Her gün 3-5 porsiyon sebze-meyve tüketilmeli.

-          Sebze, meyve ve kurubaklagil dolayısıyla posa tüketimini arttırılmalı.

-          Çay ve kahvenin aşırı tüketiminden kaçınılmalı.

-          Alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakılmalı.

-          Tuz kullanımı kısıtlanmalı.

-          Ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli.

-          Haftada en az 2-3 kez açık havada 30-40 dakika yürüyüş yapılmalı.

Besin gruplarının günlük tüketim miktarları:

Peynir: 1-2 kibrit kutusu kadar.

Yumurta: 1 adet

Süt-yoğurt: 2-3 su bardağı

Et-tavuk-balık : 2 köfte kadar

Ekmek: 2-3 dilim kepekli ekmek

Kurubaklagil: 1 porsiyon

Pilav-makarna: 1 tabak

Taze meyve: 2-3 adet

Taze sebze: 2-3 porsiyon

Örnek menü:

Sabah:

  • 1 su bardağı süt
  • 1 kibrit kutusu kadar peynir
  • 1 orta dilim kepekli ekmek
  • 1 domates-salatalık

Ara öğün:

1 adet elma

Öğle:

  • 1 tabak kuru fasulye
  • 1 tabak bulgur pilavı
  • Cacık
  • 1 dilim kepekli ekmek

Ara öğün:

1 adet portakal

Akşam:

  • 1 kase çorba
  • 2 adet köfte kadar tavuk/balık eti
  • Yarım tabak makarna
  • Salata

Gece:

1 su bardağı süt

yaşlılıktabeslenme2 çantamodelleri.biz  Yaşlılıkta Beslenme Nasıl Olmalı

Yaşlılıkta kemik sağlığı için; düzenli olarak güneşlenerek yeterli D vitamini almaları gerekir. Süt ve süt ürünlerinin tüketimlerini arttırılmalı, günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketilmeli. Fiziksel hareketleri arttırmak için her gün düzenli yürüyüşler yapılmalı, yürüyüş yapılamıyorsa evde hafif hareketler yapılmalı.

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>