Yenibahar Şifalı Bitkisi

yenibahar1 300x172 Yenibahar Şifalı Bitkisi

Her dem yeşil, kokulu, tropikal bir ağaç ve bu ağacın, tamamen olgunlaşmadan toplanarak kurutulmuş baharat olarak kullanılan meyveleridir.

Birçok baharat gibi, yenibahar da halk arasında ve eczacılıkta tedavi amacıyla, iştah açıcı, peklik verici ve kuvvetlendirici olarak kullanılan bitkisel bir drogdur.

Tedavi amacıyla kullanılan kısmı: Olgunlaşmadan toplanıp kurutulmuş meyvelerdir.

Yenibahar Şifalı Bitkisi Özellikleri:

Mersingiller familyasından, keskin kokulu, yaprakları karşılıklı dizili, sertçe ve büyük olup, meyveler 5-8 mm çapında, küre şeklinde, karanfil kokusunda ve tadı acımsıdır.

Jamaika ve Hindistan’da meyveleri için yetiştirilen tropikal bir ağaçtır.

Batı Hindistan Defne Ağacı (P. racemosa), bir yenibahar türü olmasına rağmen, ondan çok farklı bir tür olup, yapraklarında “prusik asit” taşıması nedeniyle zehirli bir bitkidir.

Tıbbi özellikleri: Karminatif (gaz giderici), peklik verici, iştah açıcı, antibakteriyel.

Halk hekimliğinde kullanım alanları: Kuvvet verici, iştah açıcı, peklik verici, uyarıcı olarak kullanılmaktadır.

Yenibahar Şifalı Bitkisi Kullanım şekilleri:

Doğrudan kullanımı: Baharat olarak kullanıldığı şekilde, doğrudan bazı yiyeceklere ilave ederek alınır.

Çay olarak kullanımı: Kurutulmuş meyvelerini suda kaynatarak çay olarak içebilirsiniz.

Etkili maddeleri: Meyveler; %3-4 tanen, uçucu yağ, reçine taşırlar. Uçucu yağda %65 oranında Eugenol bulunur.

Farklı kullanım alanları: Bazı likörlerin yapımında ve bazı şarapların bünyesinde koku verici olarak yer alır.

Yenibaharda üzerinde çalışılan, araştırılan bir baharat olup, 56-  71′lik yenibahar ekstraktı bazı bakterilerin gelişmesini 1 -7 gün arası geciktirmiştir.

25 bakteri ve yaklaşık 20 kadar baharatın kullanıldığı bir araştırmada da yenibahar, en etkili uçucu yağa sahip 5 baharat içinde yer almış ve bakteriler üzerindeki etkileri kanıtlanmıştır.

Ekstrakt-hülasa: Eter alkol vb. eritkenlerde bitkinin eriyebilen kısımlarını ayırdıktan sonra, suyunun uçurulmasıyla kalan kısım.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>